Program abonmajskih predstav 2019 -20

Abonmajske predstave

GLEDALIŠKA SEZONA 2019 - 20 

Spoštovani!

Pred nami je nova sezona gledališkega abonmaja, ki ima v Šmarju pri Jelšah dolgoletno tradicijo. Vsa leta izbiramo iz ponudbe gledaliških hiš aktualne in zanimive predstave. Po odzivu naših zvestih abonentov nam v veliki meri uspeva, kar nas veseli.

Tudi za sezono 2019 / 20, pripravljamo vsebinsko bogat in aktualen program šestih predstav, preplet komedij in dram.  Pri oblikovanju programa smo, kot vsako leto doslej, izbirali med aktualnimi predstavami naših poklicnih gledališč.

1. Predstava: CJ Johnson - Pasji dnevnik: CUCKI  

Komedija v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj. Zmagovalna predstava festivala Dnevi komedije - Žlahtna komedija po izboru občinstva 2017.

Predstava bo na sporedu v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 19.30.

Več o predstavi: http://www.mgp.si/si/predstave-za-odrasle/cucki.html

 

2. Predstava: Odrska izpoved Polone Vetrih, krstna uprizoritev: NE POZABITE NA ROŽE

SNG Drama Ljubljana.

Predstava bo na sporedu v ponedeljek, 18. novembra 2019, ob 19.30 uri.

Več o predstavi: https://www.drama.si/repertoar/delo?id=2190

 

3. Predstava: Carlo Goldoni: KRČMARICA MIRANDOLINA

Komedija v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča Trst.

Predstava bo na sporedu v ponedeljek, 23. decembra 2019, ob 19.30.

Več o predstavi: https://www.teaterssg.com/event/krcmarica-mirandolina/

 

4. Predstava: Iza Strehar: VSAK GLAS ŠTEJE

Komedija v izvedbi SLG Celje.

Predstava bo na sporedu v ponedeljek, 20. januarja 2020, ob 19.30.

Več o predstavi: http://www.slg-ce.si/domov/ostalo/seznam-iger/vsak-glas-steje.html

 

5. Predstava: Iztok Mlakar: TUTOŠOMATO

Burka s petjem. Krstna uprizoritev SNG Nova Gorica v koprodukciji z Gledališčem Koper.

Predstava bo na sporedu v torek, 18. februarja 2020, ob 19.30.

Več o predstavi: https://www.sng-ng.si/repertoar/premiere/2019061209215829/

 

6. Predstava: Heinrich von Kleist: RAZBITI VRČ

Veseloigra v izvedbi SNG Drama Ljubljana.

Predstava bo na sporedu v marcu 2020 – točen datum bo znan naknadno.

Več o predstavi: https://www.drama.si/repertoar/delo?id=2215

 

*Pridružujemo si pravico do spremembe programa.

Pri nekaterih predstavah in drugih dogodkih v naši organizaciji boste imeli abonenti popust. Na vse te dogodke vas bomo še posebej povabili.

 

Kontakti za vse informacije:

Mira Čakš: tel. 03 81 71 562, 031 627 444, mira@s-je.sik.si,

Jana Turk Šulc: tel. 03 81 71 562, 031 617 444, jana@s-je.sik.si

Spremljate tudi informacije na naši spletni strani www.s-je.sik.si

Naj vam gledališka doživetja v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah polepšajo in zapolnijo večere in pustijo v vas pomembna sporočila, ki jih skozi smeh, zabavo, razmišljanja, kritiko… daje gledališki oder.

 

Za vašo zvestobo našemu gledališkemu abonmaju se vam zahvaljujemo in vabimo k vpisu DOSEDANJE in NOVE abonente.

 

KOLEKTIV KNJIŽNICE – KULTURNEGA DOMA ŠMARJE PRI JELŠAH

Vsebina in opis predstav

GLEDALIŠKI ABONMA 2019 / 2020 – OPISI PREDSTAV, povzeti po opisi na spletnih straneh gledališč.

 

1. PREDSTAVA: CJ Johnson - Pasji dnevnik: CUCKI (v ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 19.30)

Zmagovalna predstava festivala Dnevi komedije - Žlahtna komedija po izboru občinstva 2017

Komedija izvedbi Mestnega gledališča Ptuj.

Režija: Matjaž Latin

Igralci: Gojmir Lešnjak Gojc, Klemen Slakonja, Nenad Nešo Tokalić

 

Ste se morda kdaj vprašali, o čem razmišlja vaš pes? Ste morda kdaj svoje življenje primerjali s pasjim? Pasje življenje je prav tako bogato in ustvarjeno kot naše. Psi prav tako razglabljajo o ljubezni, spolnosti, prijateljstvu, maščevanju, nasilju … V predstavi se pojavljajo slikoviti pasji liki, ki skozi monologe predstavljajo publiki svoje življenjske zgodbe. Tako srečamo različne pasme psov: rotvajler, ki ima težave s sosedi, stari mešanec, ki odkriva ljubezen v pozni jeseni življenja, afganistanski hrt, od katerega se preveč pričakuje, saj je zelo uglajen in oblečen po zadnji modi. Hkrati je zelo ponosen na svoje sposobnosti. Sledi policijski pes, ki se spopada s kriminalom, kraški ovčar, ki se v glavnem ukvarja z živinorejo in bi rad obdržal svoj celotno čredo. Če povzamemo, vsi liki izražajo glavne značilnosti človeškega značaja. Pasji dnevnik je edinstvena mešanica humorja, tragedije, ostrine, nežnosti in romantike.

 

2. PREDSTAVA: Odrska izpoved Polone Vetrih, krstna uprizoritev: NE POZABITE NA ROŽE

SNG Drama Ljubljana, v ponedeljek, 18. novembra 2019, ob 19.30.

Režiserka:Ivana Djilas

Igrata: Polona Vetrih, Lara Bešić na violončelu

 

Gledališki oder je poln rož. Na enem koncu je klavir, nekje zraven sedi čelistka. Oder je pripravljen, predstava se lahko začne. Igralko, ki vstopi, publika takoj prepozna – večino svoje kariere je igrala v prav tem gledališču. Zdaj je v pokoju in prišla je, da pove, kar se ji zdi, da je po vseh teh letih igranja vredno in treba povedati. Da se ozre nazaj in prešteje, kar je pustila za sabo: vloge, režiserje, odrske sopotnike, kostume, šopke rož, izposojene identitete, odre, na katerih je stala, pisma oboževalcev, pisma sovražnikov, uspehe in nikoli izpolnjena pričakovanja. Čas je, da sebi in drugim položi račune in se poslovi od stvari, ki so zanjo minile. Toda – ali so res? Saj ne moreš na ukaz nehati biti igralka, ko pa ti oder vendar pripada! V avtobiografski pripovedi govori Polona Vetrih, igralka, o svoji poklicni in življenjski poti, hkrati pa preizprašuje mehanizme, ki jim je podrejen gledališki svet, in vlogo posamičnega igralca znotraj tega kolesja, v katerem se ni vedno lahko znajti. Njena izpoved je neposredna, podana na način, ki briše meje med Polono igralko, ki v trenutku stika z odrom postane »nekdo drug«, in Polono upokojenko, ki brez rezerv in lažnih identitet razmišlja o svojih življenjskih odločitvah in poteh. Oder in življenje se zlijeta drug v drugega, upokojenka igra naprej.

 

3. PREDSTAVA: Carlo Goldoni: KRČMARICA MIRANDOLINA

Slovensko stalno gledališče Trst, v ponedeljek, 23. decembra 2019, ob 19.30.

Režiserka: Katja Pegan

Igrajo: Nikla Petruška Panizon, Tadej Toš, Primož Forte, Vladimir Jurc, Franko Korošec, Maja Blagovič, Lara Komar.

 

Krčmarica Mirandolina, ta Goldonijeva mojstrovina, neverjetno preseneča s svojo aktualnostjo. Njena prodornost ni zgolj v humorju, ampak v tem, kako s pomočjo tega kaže ogledalo nam samim danes in tukaj. Pohlep, denar, prevare, laži, kraja in razprodaja vrednot po dolgem in počez so vzporednice, ki sovpadajo s trenutnim stanjem v naši družbi. Zato se Mirandolina ne bori le za svoj vsakdanji kruh, ampak tudi za osnovno človeško dostojanstvo.

 

4. PREDSTAVA: Iza Strehar: VSAK GLAS ŠTEJE

SLG Celje, v ponedeljek, 20. januarja 2020, ob 19.30.

Režiserka: Ajda Valcl

 

Vplivna in anonimna strica iz ozadja si za predsedniškega kandidata izbereta primerno gnetljivega »nečaka« in ga začneta uriti za spopad in zmago na prihajajočih volitvah. Pri tem kakopak ne izbirata sredstev. Vsi, ki so po spletu naključja vpleteni v ta ris, od novinarjev do visokošolskih profesorjev, se izkažejo kot slinarji, upogljivci, ritolizniki in se brez večjih težav pustijo podkupovati. Le da je cena, ker gre za komedijo oziroma, če smo natančni, za politično satiro, bizarna oziroma smešna. Namesto denarja, vpliva in moči si želijo vstopiti v svet umetnosti, postati dobri in slavni pesniki in si s tem kupiti nesmrtnost. Projekt propade, ker kandidat vseh svojih nalog ne zna dobro izpolniti. A se na koncu odloči, da se bo tudi sam raje kot politiki zapisal umetnosti.

Duhovita politična satira, kakršnih pri nas ni v izobilju, se dotakne provincialne plemenske povezanosti, kjer se vsi poznamo in je vse mogoče. Mogoče je spremeniti vsak razpis, zamajati vsakega novinarja, podkupiti vsakega kritika, vplivati na vsak medij. V celotni parodiji je nepremakljivo samo mlado dekle, hči predsedniškega kandidata, ki v svoji feministični drži pogumno kljubuje seksistični moški matrici in ostaja neomajno na položaju mačistične borke za svoje pravice.

Igra se norčuje tako iz lobističnih mrež, medijev, vplivnih povezav, kratkotrajnega uspeha in slave, ki ju omogočajo mediji, starih stricev iz ozadja in tako imenovanih novih obrazov, seksizma in celo zagledanosti v odrešitev new age receptov o zdravem življenju.

 

5. PREDSTAVA: Iztok Mlakar: TUTOŠOMATO

SNG Nova Gorica v koprodukciji z Gledališčem Koper, torek, 18. februarja 2020, ob 19.30.

Režiser: Vito Taufer

 

Stari mafijaš Minolo Batista, zagovornik tradiconalističnega patriarhalnega življenja, ima tri hčere, lepe, zrele za ženitev, a v njihovo bližino ne spusti nobenega moškega. Na drugi strani pa Katarina, najmlajša, ne želi, da bi sestri Bianka in Klara doživeli takšno zakonsko usodo kot njihova pokojna mati, ki je ob možu tiho in ponižno trpela. Zato postane glasnica novih vrednot, vede se kot neukročena trmoglavka in vsi jo slabšalno označujejo za feministko. Toda okoli hiše se vseeno začno vrteti snubci – kako jim bo uspelo osvojiti dražestne mladenke? Jim bodo preobleke v hišne pomočnice olajšale pot ali ustvarile zmedo in težave? In kako se bo izteklo kresanje argumentov med drzno feministko in klenim mačistom Petručom, ki meni, da vsak moški potrebuje »dnar an babu« in da je »narbujši, če dobiš kr vse u paketu«?

 

6. PREDSTAVA: Heinrich von Kleist: RAZBITI VRČ

Veseloigra v izvedbi SNG Drama Ljubljana, v marcu 2020.

Režiser: Vito Taufer

Igrajo: Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh, Maruša Majer, Bojan Emeršič, Timon Šturbej, Zvezdana Mlakar, Matija Rozman, Sabina Kogovšek

 

Kleistov Razbiti vrč je nastal le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. In tudi pri Razbitem vrču gre za razkrinkavanje nečednih erotičnih namenov moškega, ki ima družbeno moč. Vendar pri Razbitem vrču žrtev pohote sodnika Adama ni mlada Evica, ampak njena mati, ki ji je sodnik med nočnim izletom razbil vrč. Posebnost Kleistove veseloigre pa je predvsem v tem, da mora vaški sodnik odkriti in obsoditi storilca dejanja, za katerega je gledalcu že od samega začetka jasno, da je bil to on sam. In ker gre za »jezičnega dohtarja«, je prav v besednih igrah, s katerimi se sodnik Adam izmika resnici, in v njegovem neumornem trudu, da bi se neizprosnim dejstvom navkljub izvil iz primeža resnice, največji šarm tega besedila. A čeprav je vsej njegovi oziroma Kleistovi jezikovni spretnosti navkljub krivec na koncu razkrinkan, žrtvi njegovega dejanja to ne pomaga in bo morala za razbiti vrč iskati zadoščenje na višji sodni instanci. S tem pa je za naš današnji svet ta komedija aktualna tudi na nek čisto konkreten in družbeno realen način.

 

Koledar prireditev

Februar 2020

Izdelava Siel.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Knjižnica Šmarje pri Jelšah